Start je eigen campagne

Stel er is er een mogelijke behandeling in het buitenland die kansen biedt. Alleen wordt deze niet vergoed door je zorgverzekeraar… Wat dan? Dit kan heel frustrerend zijn, want als je zelf de financiële middelen niet hebt, dan is de behandeling niet mogelijk.

uitbehandeld_verzekeraar

Vergoeding ziektekosten buitenland door basisverzekering
Als er een mogelijkheid is gevonden voor behandeling, dan is natuurlijk de meest ideale situatie dat jouw zorgverzekeraar de kosten voor jouw behandeling vergoed, ongeacht of de behandeling in binnen- of buitenland is. Wanneer heb je recht op zorg in het buitenland? Als vuistregel wordt gesteld dat als de basisverzekering een bepaalde behandeling dekt, er ook recht op vergoeding is als je die behandeling in het buitenland laat uitvoeren: Informatie vanuit de Consumentenbond.
Helaas ligt het ingewikkeld voor (experimentele) behandelingen die wel in het buitenland mogelijk zijn, maar niet in Nederland. Dan worden de kosten vaak niet vergoed.

Begroting
Begin met een begroting en stel jezelf hierbij de volgende vragen:

  • Wat zijn de verwachte kosten, per behandeling, per jaar?
  • Is de behandeling eventueel ook (gedeeltelijk) mogelijk in Nederland? Nu en in de toekomst?
  • Is een eventueel medicijn te importeren naar Nederland? En toe te dienen in Nederland? In jouw eigen ziekenhuis?
  • Hoe vaak moet je voor de behandeling naar het buitenland reizen? Is het eenmalig?
  • Hoeveel reserves zijn er nodig voor eventuele onvoorziene kosten, zoals een onverwachte spoedopname bij complicaties?
  • Wat is de huidige wisselkoers?
  • Dekt je reisverzekering medische reizen? Zijn er aanvullende reis en ziektekostenverzekeringen nodig in het buitenland? Informeer bijvoorbeeld bij Oom verzekeringen.

Kosten zo laag mogelijk houden

  • Dien een coulance-verzoek in waarbij je zorgverzekeraar kijkt naar jouw specifieke situatie en je wellicht toch (een deel van) de kosten vergoed krijgt. Helaas is dit lang niet altijd het geval, maar wel het proberen waard.
  • Probeer de kosten zo laag mogelijk te houden. Probeer datgene wat mogelijk is in je eigen land, ook hier te doen, want dan wordt het meestal wel vergoed. Denk aan tussentijdse scans en bloedonderzoek.
  • Onderhandel met het ziekenhuis over de kosten. Buitenlandse tarieven kunnen erg hoog zijn, hoger dan in Nederland. Hoewel de meest ziekenhuizen vaste tarieven hanteren, kun je proberen te onderhandelen over de prijs. De kans dat het lukt is klein, maar het proberen waard. Vraag of zij jou het tarief willen bieden dat zij hanteren voor aangesloten zorgverzekeraars. Die tarieven zijn vaak aanzienlijk lager.
  • Probeer de verblijfkosten zo laag mogelijk te houden. Via het buitenlandse ziekenhuis kan er soms korting gegeven worden voor patiënten bij hotels. Of soms zijn er speciale ‘Lodges’ die gratis zijn voor patiënten. Informeer hiernaar.

Financiering

  • Bepaal hoeveel je zelf kunt investeren. De meeste mensen zullen niet over voldoende financiële middelen beschikken om een behandeling in het buitenland op eigen kosten te kunnen financieren. Neem privé niet teveel risico en ga geen leningen aan. Want, hoe verdrietig ook, de kans bestaat altijd dat de behandeling niet aanslaat en dat je alsnog vroegtijdig komt te overlijden. Probeer je nabestaanden dan naast hun verdriet niet achter te laten met (extra) financiële zorgen. Bovendien gaat ziekte vaak gepaard met lagere inkomsten uit loon. Dus laat je hier eventueel goed over voorlichten door een financieel adviseur.
  • Vraag je familie, vrienden en eventuele werkgever om financiële hulp. Durf om hulp te vragen in je omgeving, soms komen mooie dingen uit onverwachte hoek.
  • Start een crowdfunding-campagne:

Crowdfunding-campagne
Steeds meer patiënten nemen het heft in eigen handen en starten een crowdfunding-campagne om geld bij elkaar te halen om behandeling mogelijk te kunnen maken. Maar wat is crowdfunding eigenlijk en wat komt er allemaal bij kijken?

Crowdfunding is een alternatieve wijze om een project (in dit geval jouw behandeling) mogelijk te maken. Om geld te werven bied je een project aan (bijvoorbeeld op een platform als een website, social mediakanalen) en vermeldt het benodigde bedrag erbij. Op deze manier kan iedereen investeren in het project (jouw behandeling).

Op de onderliggende pagina’s geven we tips bij het opstarten van een crowdfunding-campagne.

Een gedachte over “Start je eigen campagne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *